Miksi kaikkien pitäisi syödä vihanneksia ja hedelmiä

Vihannesten ja hedelmien terveellisyyttä ei taida juuri kukaan epäillä. Kuinka moni silti syö tarpeeksi näitä? Ne tuppaavat olemaan yksi niistä asioita, joita pitäisi tehdä, mutta ei useinkaan tule tehtyä.

parsakaali

Ajattelin että voisi olla hyvä kerrata, miksi nämä ruoat ovat niin terveellisiä. Ehkäpä se saa sinutkin motivoitumaan niitä hankkimaan ja syömään. EIkä itsellenikään tekisi pahaksi niitä hieman enemmän popsia.

1) Ne laskevat sydän- ja verisuonitautien riskiä

Uusi Harvardin yliopiston tekemä tutkimus seurasi yli 100 000 miehen ja naisen terveyttä 14 vuoden ajan, tutkien heidän ruokavalintojensa vaikutusta terveyteen. Tulos oli selkeä. Eniten vihanneksia ja hedelmiä syövällä neljänneksellä oli 30 prosenttia pienempi riski saada näitä sairauksia. Suurin vaikutus vaikutti olevan tummanvihreillä vihanneksilla, sekä sitrushedelmillä.

Samanlainen tulos on saatu monissa muissa tutkimuksissa, myös Euroopassa.

2) Alhaisempi syövän riski

Vaikka hedelmien ja vihannesten uskotaan alentavan syövän riskiä, tätä ei nähty edellä mainitussa tutkimuksessa. Siinä syövän riski vaikutti olevan sama, söivät henkilöt sitten kuinka paljon näitä tahansa.

Tilanne vaikuttaakin olevan se, että jotkus kasvikset ja hedelmät suojaavat tietyiltä syöviltä paremmin kuin toiset. Tummalehtiset kasvikset vaikuttavat suojaavan suuhun liittyviltä syöviltä, kun taas hedelmät erityisesti keuhkosyövältä.

tomaatit

Miehillä tomaatin on havaittu suojaavan jonkin verran eturauhasen syövältä. Tomaatissa oleva aines, joka tekee sen punaisen värin, vaikuttaa miehen kehossa luovan tämän suojaavan vaikutuksen.

Yhteenvetona vaikuttaisi siltä, että syövältä suojatumisen kannalta kannattaisi syödä tomaatteja ja tummanvihreitä kasviksia kuten parsakaalia tai pinaattia. Näiden lisäksi voisi nauttia hedelmän päivässä.

3) Hedelmät suojaavat 2-tyypin diabetekselta

2300 suomalaisella tehty tutkimus osoitti, monien muiden samaan tulokseen päätyneiden lisäksi, että hedelmiä ja marjoja enemmän syövillä on selvästi pienempi riski saada tämä diabetes.

Mielenkiintoista on se, että vaikka hedelmien syöminen sellaisenaan laski riskiä, hedelmämehujen juominen kasvatti diabeteksen riskiä. Syy on melko selvä, kokonaisissa hedelmissä on paljon kuitua, jonka on havaittu olevan todella hyväksi keholla. Lisäksi tämä kuitu, joka puuttuu kokonaan mehuista, hidastaa hedelmissä olevan sokerin vaikutusta verensokeriin.

Syö siis hedelmäsi kokonaisina, ei mehuina!

4) Vihannekset ja kasvikset parantavat vatsan toimintaa

sitrukset

Mikäli kärsit tai olet kärsinyt ruoansulatusvaivoista tai muista vatsavaivoista, kannattaa sinunkin ehdottomasti alkaa syömään enemmän hedelmiä ja vihanneksia. Niiden sisältämä kuitu nimittäin rauhoittaa vatsaa ja suolistoa todella hyvin. Lisäksi sen pehmeä kudos laskee painetta suolistossa, ja täten suojaaa sitä monilta muiltakin vaivoilta.

5) Suojaa ikänäöltä

Kasvisten ja hedelmien vitamiinit ja ravinteet suojaavat erityisesti ikänäöltä, joka iskee usein yli 65 -vuotiasiin. Vanhukset jotka ovat syöneet enemmän näitä kasviksia, omaavat usein paremman näön pidempään.

Toivottavasti tämä lista antoi sinulle uutta motivaatiota parantaa kasvisten syöntiäsi. Itselleni ainakin nousi motivaatio selvästi. Nyt pitää enään suunnata sinne kaupan HeVi -osastolle, ja alkaa täyttää ostoskärryä. Muista erityisesti tummanvihreät kasvikset ja tomaatit, sekä sitrushedelmät kuten appelsiiinit. Nämä kolme luokkaa tuntuisivat antavan parhaat edut keskenään.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *