Miksi maltti on valttia painonpudotuksessa

Vaikka monesti ihmiset yrittävät laihduttaa liika kilonsa pois mahdollisimman nopeasti, on tässäkin asiassa usein parempi ottaa asiat rauhassa. Kuinka monta tapausta tiedät, yksi niistä voi jopa olla sinä, jotka ovat tehneet täyskäännöksen ruokailunsa suhteen, suoraan nollasta sataan. Yksi päivä eletään paljon eineksillä ja pikaruoalla, sitten seuraavana päivänä vannotaan salaatin nimeen ja kevyisiin ruokiin.

Ajatus ja yritys on kunnioitettavaa, mutta tämä tapa johtaa kuitenkin lopulta vain pettymykseen. Ihminen ei ole kone, joka pystyisi hetkessä vaihtamaan niin monta asiaa kerralla. Lopulta tahdonvoima loppuu, ja ihminen sortuu vanhoihin tottumuksiin. Yleinsä tämä tapahtuu kun hän on väsynyt. Väsynyt ja nälkäinen kombo johtaa usein dieetiltä ulosajatumiseen.

fitbody

Älä yritä päästä tähän kuntoon kuukaudessa

Tämän takia parast tapa aloittaa laihdutus onkin aloittaa se rauhallisesti ja pienillä valinnoilla. On paljon helpompi lopettaa esimerkiksi limsojen juonti, kuin hypätä suoraan 13 päivän paastodieetille kuten sairaaladieetissä, tai aloittaa juomaan nestemäisiä aterioita kuten tehdään mm. Cambridgen dieetillä. Kuitenkin tämä vaihdoskin voi tuoda suuren muutoksen kehon koostumukseen jo muutamassa kuukaudessa.

Kun on saanut yhden muutoksen tehtyä, on paljon helpompi tehdä toinen. Jos tekee muutoksen kuukaudessa, on se jo 6 eri muutosta puolessa vuodessa. Jos mietit, että voisit tehdä 6 melko simppeliä muutosta, kuinka suuren eron ne tekisivät yhdessä? Jos esimerkiksi et joisi enään limsaa päivittäin, söisit yhden aterian päivässä salaattina, tai vaikka kävelisit 30 minuuttia 3 päivänä viikossa töiden jälkeen. Erikseen muutos ei olisi valtava, mutta kun ne lasketaan yhteen puhutaan massiivisesta suunnanmuutoksesta elämään.

On paljon helpompaa tehdä pieni muutos kerrallaan, ja uskon että se kuitenkin johtaa lopulta nopeampaan painonpudotukseen. Rajut muutokset johtavat nopeaan alkuun, joka kuitenkin yleensä tyssää viimeistään 2 viikon jälkeen. Paino alkaa jojoilla, tai voi usein jopa nousta alkuperäistä korkeammaksi jo parin kuukauden päästä. Hitaasti aloittaminen ei ehkä ole niin mediaseksikästä, ja sillä ei myydä yhtä hyvin erilaisia kirjoja ja lehtiä, mutta loppupeleissä se toimii paljon paremmin.

Ajatellaan, että laihdut 0,5 kiloa viikossa, joka on hyvin saavutettava tavoite kaikille muilla kuin aivan pienimmille naisille. Vuodessa se tekisi jo 26 kiloa, josta suurin osa olisi rasvaa. Paljonkin sinun kehosi muuttuisi, jos siitä otettaisiin 26 kiloa rasvaa pois? Voin sanoa, että muutos olisi suuri.

pizza

Korvaamalla esimerkiksi pizzan voit pudottaa monta kiloa vuoden aikana

On tietenkin olemassa ihmisiä, joilla pudotettavaa on 50 tai jopa 100 kiloa. Heille voin kuitenkin kertoa, että heillä pienetkin muutokset usein johtavat suurin muutoksiin. Osa heistä esim. juo todella paljon kaloripitoisia juomia päivän aikana, ja monet eivät syö salaattia juuri ollenkaan. Heidän tapauksissaan nämä “pienet” muutokset johtavat usein nopeisiin, rajuihin muutoksiin, joiden avulla paino voi pudota jopa 1 – 2 kiloa viikon aikana alussa. Jos siis 26 kiloa vuodessa kuulostaa vähältä, voi reilusti ylipainoiset helposti laihtua tätäkin enemmän melko vähällä vaivalla. Tapana silloin on kuitenkin sama, eli pienet muutokset joita toistetaan usein.

Ole siis tarkkana sen suhteen, miten aloitat laihdutuksen ja painosi pudotuksen. Vaikka rajujen muutosten houkutus on suuri, parhain todennäköisyys onnistumiseen tulee kuitenkin aivan muuta kautta. Suosi pieni, jopa helppoja muutoksia pikku hiljalleen, ja lisää vaativuuttaa vaikka kerran kuukaudessa. Alussa muutostahti voi tuntua hitaalta, mutta jo parin kuukauden päästä olet uudenlainen ihminen. Ja pari kuukautta menee loppujen lopuksi todella nopeaan, sen olen näin vanhemmiten huomannut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *