Kuinka kävellä ja pudottaa painoa

Monesti ihmiset aloittavat juoksemisen, kun he haluavat pudottaa painoaan. Kannatta kuitenkin harkita enemmänkin kävelyä, varsinkin alkuvaiheessa. Ihmiset jotka kävelivät runsaasti olivat keskimäärin kevyempiä kuin juoksijat, uimarit ja pyöräilijät uuden brittitutkimuksen mukaan. Lisäksi kävely on paljon helpompaa nivelille j aluustolle, jotka voivat kokea suurta rasitusta ylipainon seurauksena.

Kuinka aloittaa käveleminen?

Jos et ole aikaisemmin liikkunut, olisi aina hyvä käydä tekemässä visiitti lääkärin luona, varmistaen että liikunnasta ei aiheudu sinulle mitään haittaa. Lisäksi alussa on tärkeä tarkkailla kehoaan, ja erityisesti ylirasituksen oireita. Nämä voivat esiintyä mm. päänsärkynä, heikkoutena ja pahoinvointina. Jos koet pistoa rinnassa, kovia päänsärkyjä tai suurta kipua käsissä tai niskassa, kannattaa mennä nopeasti lääkärin pakeille.

Sopivat varusteet

Kävely ei vaadi paljon varusteita, mutta kengistä ei kannata säästellä. Käy jossakin liikkeessä, jossa voidaan mitata jalkasi tarve tarkasti. Näin voit säästyä monilta jalkoihin liittyviltä kivuilta.

athletic-shoes-25493_640

Naisten kannattaa hankkia sopivat urheiluliivit, ja mikäli sinulla on varaa, on erilaiset hikeähylkivät ja hengittävät paidat ja housut todella mukavat pidemmillä reisuilla. Tärkeintä on kuitenkin hyvät kengät ja riittävän löysät vaatteet, jotka eivät vaikeuta liikkumista.

Varo hiertymiä

Hien, liikkeen ja vaatteiden yhdistelmä voi aiheutaa hiertymiä ympäri kehoa. Tätä vastaan voi taistella esimerkiksi ihan perus geeleillä, jotka estävät hiertymien syntyä.

Jalkoihin voi syntyä alussa rakkuloita, varsinkin jos vasta aloitat kävelyn. Näitä vastaan voi suojautua sopivilla sukilla, jotka estävät jalkojen liukumisen kengän sisällä. Jo muodostuneita rakkuloita voi peittää erilaisilla rakkolaastareilla, jotka estävät niiden kivuliaisuuden ja nopeuttavat niiden paranemista.

Aloita rauhallisesti

Tavallinen ongelma on aloittaa uudet liikunnanmuodot liian rajusta, ja sama ongelma esiintyy myös kävelyn kanssa. Vaikka hyvänä tavoitteena voidaan pitää noin 30 – 60 minuutin kävelyä lähes päivittäin, ei tätä harrastetta kannata aloittaa suoraan tuosta määrästä.

On parempi aloittaa vaikka 5 tai 10 minuutista, jota kasvattaa pikkuhiljaa. Tällöin välttää alun pahimmat rasitukset, ja antaa keholle aikaa tottua uuteen rasituksenmuotoon.

Voit lisäksi kerryttää päivän aikana tuon 60 minuuttia kävelyä useana eri kertana. Sitä ei todellakaan tarvitse aina vetää yhteen putkeen.

kävelyliikunta

Älä myöskään yritä kävellä liian nopeasti. Hyvä tahti on sellainen, että et tunne kipuja ja pystyt samalla vaikka keskustelemaan muutamalla lauseella jonkun kanssa. Pieni hengästyminen on hyvästä, mutta liika on liikaa.

Tee siitä hauskaa

Hauskuus on ehkäpä se tärkein liikunnan muodon tekijä, joka määrittää sen jatkaako ihminen tuon toiminnan parissa. Jos saat tehtyä kävelystä mukavaa, on paljon todennäköisempää että oikeasti lähdet sinne kadulle tai pururadalle.

On monia keinoja, joiden avulla voit tehdä kävelystä hauskempaa. Tässä vain muutamia ehdotuksia.

  1. Hanki kaveri ja mene hänen kanssaan.
  2. Osta urheiliuranneke, joka antaa kokoajan tietoa kehityksestäsi
  3. Kuuntele mukavaa musiikkia tai vaikkapa äänikirjoja.
  4. Vaihtelua. Vaihtele suuntia, maisemia ja reittejä, jotta et kyllästy näkemään aina samoja naamoja ja paikkoja lenkeilläsi.

Jos yrität pakottaa itsesi kävelylle, ilman että pidät siitä yhtään, jumiudut kotisohvalle hyvin suurella todennäköisyydellä ajan kuluessa. Tämän takia on todella tärkeää panostaa hauskuuden lisäämiseen kävelyn aikana, vaikka alussa voikin tuntua siltä, että sitä ei tarvitse. Kun alkumotivaatio kuitenkin alkaa laskea, on nämä panostukset kultaakin kalliimpia.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *