Oikeanlaisten silmälasien hankinta

silmälasi opas

Edellinen piilolinssejä käsittelevä kirjoitus sai jonkin verran palautetta sen suhteen, että ihmisiä olisi kiinnostanut lukea myös silmälasien hankinnasta. Piilolinssien osto onkin huomattavasti helpompi asia kuin silmälasien, sillä laseja ostettaessa joudutaan ottamaan huomioon asioita mitä ei piilareissa tarvitse miettiä.

Tässä onkin lyhyt ohjeistus siitä, mitä oikein täytyy miettiä ja varmistaa, ennen kuin tilaa ne silmälasit optikolta tai netistä.

  1.  Tarkista että saat linssit oikeilla vahvuuksilla. Melkeinpä tärkeintä on tietenkin varmistaa se, että ne silmälasit tulee hankittua omiin silmiin sopivilla linsseillä. Vaikka kaikki muut asiat olisivat kunnossa, jos linssien vahvuus on väärä, ovat lasit ainakin melkein käyttökelvottomat. Jos vahvuus on sinnepäin oikein, lasien avulla voi kyllä nähdä ja se voi tuntua sopivalta, mutta se rasittaa samalla silmiä ja aivoja todella paljon. Ne pystyvät kyllä hieman tulkitsemaan virheellisten linssien antamaa näköä, mutta se on tddella raskas prosessi, joka saa ihmisen kuin ihmisen väsyneeksi iltaan mennessä. Mittauta siis mieluusti näkösi ennen lasien ostoa, jos edellisistä on mennyt vuosi tai yli
  2. Silmälasien istuvuus päässä on tosi tärkeää! Seuraavaksi tärkein asia on lasien istuvuus, joka tarkoittaa montaa eri asiaa. Silmälasit istuvat päässä hyvin silloin kun niitä voi pitää päässään koko päivän, ilman että se aiheuttaa kipua tai epämukavuutta. Parhaat lasit istuvatkin päässä kuin niitä ei olisi ollenkaan. Tähän vaikuttaa myös se, otatko paksummat vai ohuemmat kehykset. Painavatkin silmälasikehykset tuntuvat kuitenkin melko mukavilta ja kevyiltä päässä, mikäli ne on mitoitettu oikein.
  3. Lasien kannattaa myös olla kestävät. Silmälasien kestävyyten vaikuttaa tietenkin myös paljon niiden laatu ja pito, mutta jos laatu on kunnnossa, kestävät silmälasit monesti myös hieman rajumpaa kohtelua. Halvat silmälasit voivat olla aivan yhtä kestävät, jos niitä pidetään todella hyvin hoidossa ja suojassa. Kuitenkin jos harrastat liikuntaa, tai kohtelet laseja joskus hieman rajummin kuin olisi hyvä, kannattaa panostaa rilleihin jotka kestävät hieman kolhuja ja arjen liikuntaa ja menoa.
  4. Moniteholinssit ovat monesti hyvä valinta. Moniteholinssejä pelätään jonkin verran, kun uskotaan niiden käyttöön tottumisen olevan tosi vaikeaa ja hidasta. Kuitenkin yleensä näihin laseihin tottuu jo viikossa tai parissa, ja sen jälkeen niistä on lähes mahdoton luopua. Moniteholasien avulla on helpompi nähdä sekä lähelle että kauas, ilman että tarvitsee kurkkia lasien reunojen ylitse tai ottaa ne hetkeksi pois päältä. Suosittelenkin panostamaan tähän, jos haluat oikeasti mukavat silmälasit, joita ajattelit pitää ainakin vuoden tai kaksi. Jos silmälasit ovat vain hetkellistä käyttöä varten, tulee tämä ominaisuus usein hieman liian kallliksi.

Nämä ovat mielestäni ne tärkeimmät asiat, mitä pitää ottaa huomioon kun ollaa ostamassa silmälaseja. Jos ostat lasisi optikolta, auttaa hän varmasti sinua valitsemaan sopivat lasit. Jos taas ostat silmälasit netistä, joudut hieman tarkkailemaan näitä asioita itse, jolloin on hyvä tietää missä pitää olla tarkkana. Toivottavasti tästä artikkelista oli tähän apua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *