Raha ei ole tavoite, vaan työkalu

Rahan säästämiseen on helppo motivoitua, kun asettaa itselleen tavoitteen. Tavoite voi olla konkreettinen, kuten velkojen, häiden tai hautajaisten maksaminen. Tai sitten abstraktimpi, kuten “200 000 euroa vuonna 2018” tai “pois työelämästä kun kasassa on 400 000 €”.

Sijoitusbloggaajien parissa jälkimmäisen kaltaiset tavoitteet vaikuttavat olevan suositumpia. Osasyynä voi olla vaikeus keksiä konkreettisia asioita, joihin noin suuren rahamäärän voisi kerralla käyttää. Ja samalla kun moni varsinkin nuori kamppailee vielä lainojen kanssa, niin ajatus varallisuudesta on todella houkutteleva.

Itse pidän abstrakteja tavoitteita itsepetoksena, joilla pyritään kiertämään se, ettei mitään konkreettista tavoitetta ole.

raha ja menestys
Mielestäni paras tavoite on, että elämässä on mielekästä tekemistä. Raha on vain työkalu, joka auttaa sen saavuttamiseen. Mielekäs tavoite kannattaa tietenkin määritellä tarkemmin, esimerkiksi ajan viettämiseksi perheen kanssa. Kun olet määritellyt, mitä haluat elämässäsi tehdä, voit alkaa tekemään sitä heti.

Kun tekemisen aloittaa heti, saa välittömästi tietää, haluaisiko sitä harrastaa kokopäiväisesti, ja tarvitseeko suuria rahasummia. Esimerkiksi eräretkeilystä pitävä sijoittaja saattaa haaveilla, että jättäytyy kymmenen vuoden päästä pois töistä ja retkeilee loppuikänsä.

On kuitenkin melko noloa, jos kokopäiväiseksi retkeilijäksi haluava sijoittaja ryhtyy toimeen kymmenen vuoden säästöurakan jälkeen, kyllästyy puuhaan kahdessa vuodessa, ja palaa töihin. Jos hän olisi miettinyt todellisen tavoitteensa etukäteen, olisi selvinnyt että hänellä olisi ollut varaa pitää kahden vuoden loma vaikka heti, tai käydä töissä normaalisti ja tehdä parin kuukauden eräreissu joka kesälomalla.

Lopeta siis jahkailu, päätä mitä haluat elämässäsi tehdä, ja aloita se heti.
Joskus voi olla järkevää keskittyä ensiksi rahan säästämiseen, ei velan ottamiseen, mutta en tekisi sitä vuotta pidempään. Esimerkiksi perheen kanssa voi viettää aikaa parhaiten ottamalla vapaata töistä tai siirtymällä osa-aikaiseen työntekoon. Vuoden aikana perheen menot voisi säätää sellaisiksi, että tämä on taloudellisesti mahdollista. Jos työnteosta haluaisi luopua täydellisesti, ja siirtyä itse maksamalleen eläkkeelle, se vaatisi vuosikymmenien säästöurakan. Sinä aikana lapset ovat jo kasvaneet aikuisiksi.

Jos tavoitteeksi ei aseta mitään tekemistä, vaan tietyn rahasumman, sen saavuttamisen jälkeen elämässä ei ole mitään sisältöä. Joko säästäjä joutuu muuttamaan tavoitteensa täysin, tai korottamaan tavoitettaan. Vaikka tavoitteena olisi työnteon lopettaminen, tavoittelemansa rahamäärän saavuttanut sijoittaja päättää jatkaa säästämistä vielä “muutaman vuoden ajan” varmuuden vuoksi.

Ymmärrän kuitenkin myös niitä, joille rahan kerääminen itsessään on tavoite ja harrastus. Oma tavoitteeni on rahoittaa tanssin harrastaminen. Kuitenkin kilpailen tanssissa ja keräilen sijoituksia, mitä joku muu voi pitää turhana päämääränä. Jotkut eivät esimerkiksi osallistu kilpailuihin, joissa ei ole rahanarvoisia palkintoja.

Jos tavoitteena on pelkästään rahan kerääminen, kannattaa miettiä, miksi rahaa haluaa kerätä mahdollisimman paljon. Esimerkiksi näyttämisenhalun pystyy tyydyttämään paljon helpommin jossakin muussa harrastuksessa.

Mieti, mikä todellinen säästötavoitteesi on. Raha on vain työkalu, jota tarvitaan tavoitteen saavuttamiseen.

Ideana toimi https://www.pikavippi18v.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *